tisdag 28 maj 2019

Mord är ingen barnlek - Alan Bradley

Mord är ingen barnlek
Av Alan Bradley


 Alan Bradleys berättelse är om en flicka på elva år som är väldigt klipsk för sin ålder och har en kärlek för kemi. Hon bor i en herrgård som är placerad i en liten by, tillsammans med hennes två äldre systrar och far. När en känd dockteaterskådespelare dör under en av hans uppvisningar i den lilla byn märker vår huvudperson att detta inte var en olyckshändelse, utan ett mord. Med hjälp av sin klipskhet och barnslighet gräver vår huvudperson fram ett nät av frågor att reda ut.

Denna bok är en fristående deckare i en serie. Då den är fristående så behöver man inte känna till de andra böckerna för att hänga med. Jag själv har inte läst de andra böckerna, men hade inga problem att hänga med. Vår huvudperson har en annorlunda sett att se på allting runt omkring henne, hon måste hela tiden stå på egna ben trots sin ålder. På grund av att hennes familj inte visar henne någon kärlek. Hennes två äldre systrar, speciellt den äldsta, oftast kommer på otrevliga berättelser att berätta för vår huvudperson. Ett exempel är hur det är på grund av vår huvudperson att deras mor inte längre är bland dem.

 Till skillnad från andra deckare som jag känner till så tar det lite tid innan själva mordet händer. Man får i början lära sig mer om karaktärerna och hur de agerar bland varandra. Man får lära känna offret innan denne blir mördad. Man får en annan viss koppling till det hela då man har fått lära sig om karaktärerna innan allt händer. Det känns inte onödigt, det känns naturligt. Som jag tidigare berättade så behöver man inte ha läst dem andra böckerna i serien för att förstå vad som händer. Jag känner inte att jag har missat någonting medan jag läser. Hur vår huvudperson tänker kring händelserna är tydligt skrivet. Man förstår hur hon kommer fram till saker och ting. Varför hon gör saker på de sätt hon gör. Även som elva åring så har hon i vissa fall sinnet av en vuxen. Men hon maskerar den med sin barnslighet och får fram de svar hon behöver för att komma fram till svaren på gåtorna. En intressant mysdeckare som är intressant skrivet.

Petra
praktikant i antikvariatet

(boken finns i antikvariatet, en trappa upp i bokhandeln i Norrtälje)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar